Isıtma Sistemleri

jet-fano
duman-tahliye

Merkezi Isıtma Sistemleri

Merkezi ısıtma, genel olarak soğuk iklimlerdeki büyük yapılarda kullanılır. Sistem, kullanılacak akışkanı (su, hava veya buharı) ısıtmak için merkezi kazan veya ısıtıcı, ısıtılmış akışkanın dağıtımı için boru tesisatı ve ısıyı ortam havasına transfer etmek için nihai ısı ileticilerini (radyatör , fancoil , ısı apareyleri vs) içerir. Nihai ısı ileticileri burada, ısıyı ortama konveksiyon (taşınım) yolu ile ileten bir ısı eşanjörüdür.

Binalarda özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısıtma yapılan merkezi ısıtma tesisatları da mevcuttur.

Bireysel Isıtma

Doğalgaz, konut ve işyerlerinin ısıtılmasında kombili bir sistemle kullanılabilir. Kombiler aynı zamanda sıcak su ihtiyacını karşıladıkları için oldukça avantajlıdır. Hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar.

Doğalgazlı kombi kat kaloriferi kullanımında dairelerin odalarına döşenen borular ve oda duvarlarına monte edilen radyatörler vasıtasıyla ısınma sağlanmaktadır.

Doğalgazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar.

Kombili sistemin yanı sıra doğalgaz sobaları da tercih edilebilmektedir.

Fancoil Isıtma Sistemleri

Fancoil ısıtma sistemi esas olarak tamamen sulu bir sistemdir. Bir merkezde hazırlanan sıcak su ve soğutulmuş su, bina içine dağıtılmış fan coil cihazlarına dağıtılır. Sıcak su bir sıcak su kazanında, soğuk su ise su soğutma grubunda (chiller) üretilir. Fancoil cihazları bir fan ve ısı geçiş yüzeyi olarak serpantin içeren elemanlardır. Fan yardımı ile odadan alınıp, serpantinler üzerinden geçirilerek ısıtılan veya soğutulan hava tekrar odaya üflenir. Serpantin içinden soğuk su geçiyorsa soğutma, sıcak su geçiyorsa ısıtma yapılır.

Dönüş borularıyla merkeze dönen su burada tekrar ısıtılıp/soğutularak sirküle ettirilir. Bu amaçla dolaşım pompaları kullanılır. Bilhassa çok odalı binalarda ve kanal geçirmek için yeterli hacmin bulunmadığı uygulamalarda tercih edilir. Özellikle otel, hastane, ofis ve yüksek katlı konutlarda kullanılmaktadır. Fancoil üniteleri cam önlerine, asma tavan içlerine yada tavan altına ve döşeme içlerine konabilir. Buna göre farklı fan coil tipleri geliştirilmiştir.

Yerden Isıtma Sistemi

Yerden ısıtma sisteminin temel prensibi; mekandaki ısı kayıplarını, zemin betonunun içerisine döşenen borulardaki sıcak su ile bitirmek ve dağıtılan ısı ile ortamın sıcaklığını arttırmaktır.

Yerden Isıtmanın uygulanacağı alanının kaba inşaat veya tadilat aşamasında olması gerekir. Bütün yerden ısıtma sistemlerinde yalıtım çok ciddi bir rol oynar. Beton içerisinde; boruların altına yerleştirdiğimiz modülasyon panelleri ile montaj işlemleri çok kısa zamanda ve çok daha güvenli yapılmaktadır. En az alt yalıtım malzemesi kadar üstüne döşenecek olan malzemenin de ısıyı geçiren bir malzeme olması önemlidir. Yerden Isıtma Sistemi yaklaşık olarak 50?C deki sıcak su ile çalışır. Bu sıcak suyu temin edebilecek her türlü cihaz sistemde kullanılabilir. Doğalgaz, kömürlü kazan, ısı pompası, elektrikli kombiler vb. gibi. Boruların döşenmesi sonucunda firmamız tarafından basınç testleri yapılır ve test cihazları ile işin teslimi yapılır.

Yerden Isıtma Sisteminde binanın tüm tabanı ısıtıcı görevi görmektedir. Çok büyük bir ısıtıcı yüzeyi oluşturulduğundan çok daha düşük sıcaklıklarla ısıtma sağlanabilmektedir. Bu da kullanılan ısıtıcı cihazlar için düşük sıcaklıkta yüksek verim elde etmemizi sağlıyor.

Daire içlerinde kullanılan radyatör ve radyatör borularının bulunmaması, mekanlarda kullanım alanını genişletir. Üstelik her daireye döşenecek olan modülasyon panelleri sayesinde katlar arasında ısı ve ses yalıtımı yapılmış olur. Direnin içerisinde, ısıtma sistemin bulunduğu odalara sıcak su iletimini sağlayan kollektörlerdeki vanalar sayesinde istediğiniz odayı ısıtmak size kalmıştır. Ayrıca evinizde yerden ısıtma sisteminin yer aldığı odalarda, ısı yayılımını engellememek adına halı, kilim gibi dekor ürünlerinin de azaltılması gerekmektedir.

Radyant Isıtma Sistemi

Radyant Isıtma Sistemleri ; ekonomik ve konforlu olması yönü ile sıkça tercih edilen bir sistemdir. Düşük tüketim ile yüksek verim sağlaması sebebiyle büyük alanlarda oldukça faydalıdır. Bu sistemlerin borulu ve seramik plakalı olmak üzere iki farklı çeşidi vardır.

Borulu Radyant Isıtıcı Sistemi; brülör içerisinde yanan gazın, paslanmaya karşı mukavemetli ısıl işlem görmüş alüminize çelik borular içerisinde dolaşıp bu borulara ısısının, ısının borulara bırakması ve bu ısının yüksek yayıcılık değerine sahip reflektörler ile insanlara ve cisimlere iletmesi prensibi ile çalışır.

Seramik Plakalı Radyant Isıtıcılar; tüm gövdesi dış ortam şartlarında maksimum koruma sağlayan siyah seramik kaplama olup paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Estetik tasarımı, rüzgar dayanımı ve kolay montaj avantajı ile açık ve kapalı alanlarda tercih edilmektedir.

Radyant Sistemlerinin genellikle kullanım alanları; fabrikalar, spor salonları, kafeler, marketler; büyük depolar ve atölyeler gibi geniş ve açık mekanlardır.